september 04, 2023

BEATRICE ZINGT BREL - Beatrice van der Poel eert leven en werk van Jacques Brel

 


Op 9 oktober is het 45 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Zangeres en songwriter Beatrice van der Poel brengt een eerbetoon aan de charismatische Belgische zanger in de vorm van haar nieuwe theaterconcert Beatrice zingt Brel. Begeleid door piano, viool en contrabas, vertolkt zij de mooiste Brel chansons in het Nederlands. De voorstelling gaat op 9 oktober in première in de Kleine Komedie in Amsterdam en tourt t/m maart '24 door het land. Op 9 oktober komt ook het nieuwe album van Beatrice van der Poel 'Laat me niet alleen' uit, met 13 tracks uit de voorstelling. Check de Beatrice zingt Brel trailer.


Beatrice zingt Brel - de mooiste Brel chansons in het Nederlands

De Belgische zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel groeide begin jaren zestig uit tot een internationale beroemdheid. De intense manier waarop hij zijn chansons de zaal in spuugde en zijn persoonlijke pijn op het podium voor het voetlicht bracht, is tot op heden ongeëvenaard. Zangeres Beatrice van der Poel trekt de stoute schoenen aan en vertolkt in haar nieuwe theatershow Beatrice Zingt Brel die prachtige Brel-chansons in het Nederlands. Ze wordt begeleid door pianist Leo Bouwmeester die ook wijlen acteur Jeroen Willems’ ode aan Brel muzikaal vormgaf, Sanne van Delft van onder meer muziektheatergroep Släpstick op contrabas en violist Micha Molthoff die eerder optrad met Herman van Veen en Jaap van Zweden. Met theaterteksten & regie van Thomas Verbogt. 


Laat me niet alleen - het nieuwe album

Na de lovende recensies op de EP met haar eerste 5 Brel nummers (2022), brengt Beatrice van der Poel dit jaar op de vijfenveertigste sterfdag van Jacques Brel, haar nieuwe album ‘Laat me niet alleen’ uit. Op ‘Laat me niet alleen’ staan dertien van de mooiste Brel-chansons in prachtige vertalingen van onder meer Ernst van Altena en Lennaert Nijgh. “Uit het enorme oeuvre van Brel hebben we een muzikaal zeer gevarieerd aantal stukken gekozen”, zegt Beatrice. “Succesnummers als Amsterdam, Liefde Voor Later en Brussel zitten daarbij, maar ook een bloedstollend mooi lied als De Radelozen, waarmee Brel zijn compassie uit voor mensen die aan depressies lijden. Ook Een Vriend Zien Huilen staat op de tracklist, wat min of meer een actuele protestsong is.” 

 

Beatrice

Zangeres/songwriter Beatrice van der Poel is inmiddels een gevestigde naam in het Nederlandse theaterlandschap. In het voorjaar van 2022 verscheen van haar hand een EP met vijf vertalingen van de Vlaamse chansonnier Jacques Brel. Haar trouwe publiek en kenners als Frits Spits (De Taalstaat, NPO1) en Henk van Gelder (NRC) staken hun bewondering voor haar interpretaties niet onder stoelen of banken. Daarom laat Beatrice nieuw geschreven eigen liedjes voorlopig even op de plank liggen en viert zij dit seizoen het werk en leven van Jacques Brel. Beatrice: “Jacques Brel heb ik heel hoog staan. Hij is één van de grootste liedkunstenaars van Europa. Hij was fenomenaal op het podium. Gaf op die momenten alles wat hij had. Zo heeft hij het Franse chanson en zijn enorme

oeuvre daarbinnen stevig op de kaart gezet”.

 

Kleine Komedie Amsterdam, 9 oktober

Op maandag 9 oktober speelt Beatrice van der Poel de première voorstelling van Beatrice zingt Brel in de Kleine Komedie in Amsterdam. Voor deze gelegenheid wordt de bezetting uitgebreid met hobo (Maripepa Contreras), slagwerk (Daniel van Dalen) en accordeon (Gert Wantenaar).  Daarna volgt een uitgebreide tournee. Beatrice zingt Brel/speellijst.


www.beatricezingtbrel.nl

Beatrice zingt Brel theatertrailer (Youtube)


______________________________________________________________________________

Fotograaf: Jano van Gool






Geen opmerkingen:

Een reactie posten