februari 28, 2022

BART CHABOT WINT JIP GOLSTEIJN JOURNALISTIEKPRIJS 2022


Amsterdam, 28 februari – De tiende en laatste Jip Golsteijn Journalistiekprijs werd vanavond uitgereikt aan Bart Chabot voor zijn verhaal ‘Hollands Glorie revisited, Bart Chabot ontmoet Barry Hay’ dat in het afgelopen decembernummer van muziektijdschrift OOR werd gepubliceerd. Dit maakte de jury, bestaande uit Nathalie Kester, Eline Verburg en Swie Tio, bekend tijdens een feestelijke uitreiking in Paradiso Amsterdam. 

 

Schrijver, dichter en podiumdier Bart Chabot keerde voor zijn verhaal ‘Hollands Glorie revisited, Bart Chabot ontmoet Barry Hay’ terug naar 1986. Dat jaar bestond Golden Earring een kwart eeuw en volgde hij samen met fotograaf Anton Corbijn de band een jaar lang. Het resultaat was een legendarische interviewserie in OOR. Toen begin vorig jaar bekend werd dat de Golden Earring zou stoppen zochten de drie hoofdpersonen van toen, thans ‘mannen op leeftijd’, elkaar weer op. 


Het juryrapport spreekt onder meer van: 

‘Een verhaal dat verschillende tijdperken omvat en afsluit, een verhaal dat laat zien hoe de kwaliteit van een schrijver een uitgekauwd genre tot een hoger niveau kan tillen.’ 

‘Hollands Glorie revisited, Bart Chabot ontmoet Barry Hay’, (OOR, december 2021).


De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke prestaties op cultureel gebied, in het bijzonder interviews en reportages op het terrein van muziek, film en literatuur. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde. De vorige winnaars zijn: Corto Blommaert (2020), Thomas Snoeijs (2018), John Schoorl (2016), Frank Provoost (2014), Sander Donkers/David Kleijwegt (2012), Rob van Scheers (2010), Peter van Brummelen (2008), Hester Carvalho (2006) en Jean-Paul Heck (2004). 

Het bestuur van de stichting bestaat uit Constant Meijers (voorzitter), Harry de Winter, José Yntema, die ons tijdens de afgelopen periode helaas is ontvallen, Marion Golsteijn-Wassenaar, Barry Schultz, Jan-Maarten de Winter en Rob Hoogland.


De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was van 1968 tot aan zijn dood een van de populairste en productiefste cultuurjournalisten. Voor De Telegraaf schreef hij over film, literatuur en popmuziek. Hij interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs werd dit jaar, precies 20 jaar na het overlijden van Jip, voor de tiende en laatste keer uitgereikt.


www.jipgolsteijn.nl

www/facebook.com/JipGolsteijn/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten