september 29, 2021

Philippe Elan en Reyer Zwart 'Tout Elan'

Chansonnier Philippe Elan noemde zijn nieuwe show ‘Tout Elan’. Samen met Reyer Zwart, zijn vaste begeleider op piano en gitaar, selecteerde en bewerkte hij voor deze persoonlijke muziektheater voorstelling een nieuwe collectie chansons van de grote namen uit de Franse chanson geschiedenis zoals Julien Clerc, Edith Piaf, Jacques Brel, Jean Ferrat en vele anderen. (tourdata)


Zoals we van Edison winnaar Elan gewend zijn wordt ieder chanson vertolkt met de zorgvuldigheid en passie die het verdient. De liederen worden afgewisseld met jeugdherinneringen en anekdotes die voor Philippe verbonden zijn met vrijwel elk chanson.

Over de liefde uiteraard, maar ook over de literatuur, de maatschappij, films en kunst. 

Als onderdeel van Philippe’s muzikale levensverhaal zal ongetwijfeld het nummer ‘Adieu monsieur le professeur’ niet ontbreken. Het nummer werd in Frankrijk massaal gezongen tijdens de herdenking van de in 2020 vermoorde leraar Samuel Paty en Philippe en Reyer mochten het als bijzonder eerbetoon bij De Vooravond vertolken.


De van oorsprong Franse Philippe Elan kwam in de tachtiger jaren naar Nederland nadat hij het Concours de la Chanson van de Alliance Française had gewonnen. Zijn debuutalbum Chansons Classiques, een samenwerking met het Gemini Ensemble, werd in 1991 bekroond met een Edison. Philippe Elan trad op met Cor Bakker, Louis van Dijk, Liesbeth List, en behoort ondertussen tot de beste chanson stemmen van Nederland. De afgelopen jaren  tourde hij met onder meer Reyer Zwart, Thérèse Steinmetz, het Amstel Quartet en Thijs Borsten en veel mensen kennen hem van de succesvolle theater tours ‘Vive La France’. Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld het optreden begin 2019 met het Residentie Orkest waarvan een live registratie op cd is verschenen getiteld ‘Chansons Symphoniques’. In september 2021 verschijnt op Challenge Records een nieuw studio album van Philippe Elan en Reyer Zwart met de titel ‘Quelques mots d’amour’. 


 "Philippe Elan brengt bloedstollend mooi repertoire... een tour de chant van een bijzondere klasse" ***** (Jacques D'Ancona, Dagblad vh Noorden over Ma France en Chansons).

www.philippe-elan.com


september 25, 2021

Eva van Manen 'De Diepte In'

'De Diepte In’, het nieuwe album van zangeres/songwriter en producer Eva van Manen, gaat over het verlangen te leven met je hoofd én met je hart. Het gaat over springen in de diepte, maar ook over de angst om je ideeën en overtuigingen los te laten. Terwijl je, door los te laten, juist nieuwe inzichten kunt krijgen. De perfecte sound voor deze boodschap vond Eva in een dynamische en vloeiende mix van electro, pop en lowtempo beats (EVM Records/Heartselling). 

'Een poëtische en productionele parel' (MusicMaker)


Eva van Manen neemt op haar tweede album afscheid van haar fantasie mee te moeten gaan in de sterke mening of wil van anderen vanuit een angst het zelf niet goed te doen. Die fantasie verhardt en bezorgde slapeloze nachten. ‘De Diepte In’ zoekt stap voor stap naar hoe het weer kan stromen en zo duikt Eva haar eigen diepte in. Een diepte waarin vragen stellen en kwetsbaarheid bestaan, meer dan de stellige mening. 


Als producer wilde Eva dat het album organisch zou stromen. Haar elektronische producties, synths en vocals voegde zij daarom samen met de jazzy partijen van Xander Vrienten (bas), Kick Woudstra (drums), Rory Ronde (gitaar), Floris van der Vlugt (saxofoon) en Jordy Kalfsvel (keys), waarin niet alles benoemd of vastgelegd hoeft te worden. “Muziek is ook een ruimte waarin je een bepaald soort vrijheid kunt vinden,” vertelt ze. “Het is een taal, maar nooit een taal waarvan mensen kunnen zeggen ‘Nou, nou, vind je dat nou echt?’”

Het album is gemixt door Adam Jaffrey in de Londense Unbound Studio. Een studio waar jazz albums worden opgenomen die voor Eva de inspiratie vormden voor ‘De Diepte In’.



Als vervolg op haar succesvolle debuut ‘Politiek & Liefde’ waar ze maatschappelijke situaties die haar frustreerden benoemde, schreef Eva haar nieuwe nummers vanuit een zoektocht naar hoe we door het loslaten van oude denkbeelden juist nieuwe inzichten kunnen krijgen. De observaties, twijfels en zorgen die ze uit in haar songs vallen organisch op hun plek, net als de talloze prachtige details – de akoestische riffjes op titeltrack ‘De Diepte In’ of de in de rondte bewegende synths op 'Zonder Woorden'. Details die ervoor zorgen dat je het album elke keer weer nét wat anders beleeft.

Producer, schrijver en artiest Eva van Manen voelt zich thuis in verschillende werelden en disciplines. Als muzikant produceert ze voor zichzelf en anderen vanuit haar eigen studio. Ze richtte in 2020 samen met Josephine Zwaan rosetta. op, een platform voor en van vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Haar gedichtenbundel ‘Hoe zijn we hier gekomen?’ verscheen zomer 2021 via uitgeverij Hollands Diep. Op haar debuutalbum Politiek & Liefde (2018) overbrugde Eva stijlen als R&B, elektronica en gitaarpop met een fluïde, persoonlijke invalshoek. Het album werd geroemd om de doeltreffende, minimalistische sound en de persoonlijke en geëngageerde teksten. Live presenteerde ze haar nummers in 2019 onder meer tijdens een succesvolle Popronde en op ESNS. Voor najaar 2021 staat een nieuwe tour langs Nederlandse en Belgische zalen gepland (data).

Wie weet nou alles (youtube)

Niet voor mij (youtube)

www.evavanmanen.nl

september 24, 2021

Geoff Muldaur 'His Last Letter'




De afgelopen 12 jaar heeft de 77-jarige Amerikaanse componist/zanger/songwriter Geoff Muldaur gewerkt aan zijn meest ambitieuze project tot nu toe. 'His Last Letter’ is een tour-de-force in de lange reeks van veelgeprezen werken van deze gelauwerde songwriter. 

Geoff Muldaur creëert voor ‘His Last Letter’, in een unieke samenwerking met enkele van de beste klassieke en jazz muzikanten van Nederland, zijn perfecte muzikale wereld. De stijlvolle vertolkingen van zijn favoriete nummers uit de Amerikaanse folk en jazz "songbag" vormen een eerbetoon aan helden als Jelly Roll Morton, Duke Ellington en Tennessee Williams. De nieuwe eigen composities zijn gebaseerd op een verrassende historische gebeurtenis.

Het project kreeg de werktitel ‘The Amsterdam Project’ mede dankzij de betrokkenheid van de in Amsterdam woonachtige mezzo sopraan Claron McFadden, producer Gert-Jan Blom en de beroemde grafisch ontwerper Piet Schreuders die tekende voor het artwork.


De opnames  zijn verkrijgbaar in een luxe 2-vinyl boxed set met een 40 pagina's tellend boek met exclusieve foto's, een voorwoord van componist David Amram en uitgebreide track-by-track notities en persoonlijke verhalen van Geoff Muldaur. ‘His Last Letter’ wordt hiermee een verzamelobject voor liefhebbers van hedendaagse klassieke en jazz/folk/blues muziek en kunst, specifiek geïnteresseerd in de Amerikaanse muziekscene uit de jaren 60/70. 


Geoff Muldaur maakte in de ‘60s/’70s als lid van de ‘Jim Kweski’s Jug Band’ en als duo samen met zijn vrouw Maria Muldaur naam in roots/blues/jazz/folk scene. Vanaf begin jaren 80 richtte hij zich meer op het componeren en produceren van scores en soundtracks. In 1998 richtte hij de roots all-star band ‘The Texas Sheiks’ op en sindsdien brengt hij weer met regelmaat eigen muziek uit. 

‘His Last Letter’ (2021) is een terugblik op een indrukwekkende carrière. Een verrassende en perfect uitgevoerde mix van modern klassiek en traditionele folk/Americana, waarin Geoff Muldaur zich manifesteert als een creatieve artiest, die met de grootste toewijding zijn favoriete muziek de toekomst in ontwikkelt. 


-------



september 18, 2021

Dutch String Collective speelt 'Schubert'

In hun voorstelling ‘Schubert’, vertelt het Dutch String Collective het dramatische levensverhaal van de sympathieke componist Franz Schubert. Het is het verhaal van het grote muzikale talent, van het vriendelijke, publiek schuwe genie. Het verhaal van de niet heel knappe maar aimabele persoon, die vooral graag bij zijn vrienden was en die stierf op zijn 31ste.  


‘Schubert’ is een prachtige voorstelling, die niet alleen recht doet aan een aantal hoogtepunten uit Schuberts kamermuziek, maar die ook een aangrijpend beeld schetst van zijn korte leven en zijn fascinerende persoonlijkheid" (Wenneke Savenije in 'De Nieuwe Muze')


Het idee voor deze bijzondere voorstelling is van violiste Marieke de Bruijn. Zij bezocht Schuberts geboortestad Wenen en raakte in de ban. “Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart. Tijdens zijn leven werd hij alleen als groot talent erkend door zijn vrienden maar verder volledig overschaduwd door Beethoven en de populariteit van Italiaanse opera in Wenen”. Aan de hand van brieven, biografieën die later over hem geschreven zijn en teksten van de liederen vormt zich het verhaal van Schuberts leven. 

In de voorstelling horen we de mooiste en beroemdste stukken van Franz Schubert, maar ook repertoire van andere componisten die een rol speelden in zijn leven, zoals Beethoven en Mozart. Uitgevoerd door een ensemble van uitmuntende musici, het Dutch String Collective met pianist Jonathan Waleson. Concept, idee en tekst: Marieke de Bruijn. Advies: Ruut Weissman.


“.....in al zijn simpelheid een voorstelling die zowel theatraal als muzikaal grote potentie heeft om luisteraars van alle leeftijden en uit alle lagen van de maatschappij te interesseren voor die bijzondere Schubert en de prachtige muziek die hij heeft nagelaten" (Wenneke Savenije in De Nieuwe Muze).


Dutch String Collective

Het Dutch String Collective heeft de afgelopen jaren een eigen plek veroverd op de Nederlandse concertpodia. Ontstaan uit een vrienden collectief, bedreven in het inspelen van scores voor films en series hebben ze zich ontwikkeld tot een ensemble van kundige en dynamische musici voor wie plezier in het ensemblespel en het maken van avontuurlijke programma’s voorop staan. De afgelopen jaren hebben ze voorstellingen in uiteenlopende stijlen gespeeld, steeds met als doel het presenteren van inspirerende muziek op een wijze waarbij geen heilige huisjes bestaan. 

Marieke de Bruijn – viool

Jan Erik van Regteren Altena – viool

Mark Mulder – altviool

Antonis Pratsinakis – cello

Jos Teeken – cello

Voor deze gelegenheid samen met Jonathan Waleson op piano.


Marieke de Bruijn maakte eerder verschillende muziektheaterproducties, drie producties met haar tangokwartet Rosa Rio (‘Piazzolla a Portrait’, ‘De Dans van de Engel’ en ‘100 jaar Tango achter de dijken’) en de productie ‘Van Amadeus tot Zappa’ met een strijkersensemble en een tapdanseres.


‘Schubert’ (trailer)

Van 18-9 t/m 31-10 in Nederlandse theaters.